Welke planten zijn geschikt voor in de volle zon?

De zomermaanden zijn bijna begonnen, het weer wordt alsmaar beter en de temperatuur stijgt. Dit betekent dat veel mensen buiten aan het genieten zijn en ervoor kiezen om buitenplanten in hun tuin te hebben. Maar hoe weet je welke planten geschikt zijn om in de volle zon te planten?

Gelukkig zijn er nog steeds veel planten die het goed doen in volle zon. Sommige soorten kunnen zelfs intensief zonlicht aan, terwijl anderen het juist beter doen in de schaduw. Dit artikel helpt je te begrijpen welke planten het beste worden gekweekt in volle zon of meer licht, evenals manieren waarop je ze schaduw kunt geven als het te zonnig wordt.

Waarom is het belangrijk om te weten welke planten geschikt zijn voor de volle zon?

Veel mensen beantwoorden deze vraag met iets van: ‘Omdat de planten anders dood zullen gaan’. Hoewel dit niet helemaal onjuist is, is er meer bij kijken om planten te kweken die goed doen in de volle zon. Wanneer je begrijpt welke soorten geschikt zijn en hoe deze gekweekt moeten worden, is er een veel betere kans dat je planten langer in leven blijven.

Het begrijpen van welke planten geschikt zijn voor de volle zon is ook belangrijk omdat verschillende soorten verschillende hoeveelheden en types licht nodig hebben. Er zijn ook sommige soorten die alleen in volle zon kunnen groeien. Door te weten welke planten welke hoeveelheid licht verdragen, kun je zoveel mogelijk gaan genieten van je tuin.

Soorten planten die geschikt zijn voor de volle zon

Er zijn veel verschillende soorten planten die je kunt kweken in de volle zon. Sommige van de meest populaire soorten worden hieronder besproken:

Vaste Planten

Een van de meest voorkomende soorten planten die je in een tuin kunt vinden, zijn de vaste planten. Sommige van de meest voorkomende soorten vaste planten die in de volle zon kunnen groeien, zijn tagetes, Asters, cosmos, Californische poppies, maagdenpalm, lavendel en zonnehoed. Vaste planten zijn perfect als je een kleurrijke, gemakkelijk te onderhouden tuin wilt.

Eenjarige planten

Eenjarige planten zijn ook geschikt voor de volle zon. Sommige van de meest voorkomende soorten die je in de volle zon kunt kweken, zijn verbena, petunia’s, salvia, gomphrena, asters en margrieten. Eenjarige planten zijn perfect als je op zoek bent naar jaarlijkse bloemen die kort maar kleurrijk in je tuin kunnen bloeien.

Bloembollen

Bloembollen die in de volle zon gekweekt kunnen worden, zijn dahlia’s, gladiolen, kolchiken, krokus, lelie’s, narcissen en sneeuwklokjes. Bloembollen hebben de neiging relatief lang mee te gaan dus ze zijn perfect als je op zoek bent naar kleurrijke bloemen die een hele tijd mee kunnen gaan. Bovendien zijn bloembollen meestal goedkoop en makkelijk te krijgen.

Hangende planten

Hangende planten zijn perfect als je op zoek bent naar een tuin die er aantrekkelijk uitziet, maar die makkelijk te onderhouden is. Hangende planten die gekweekt kunnen worden in de volle zon zijn, ivy, gazania, impatiens, petunia’s, lobelia’s en verbena’s. Hangende planten hebben vaak veel bloemen die lang mee kunnen gaan.

Grassen

Grassen zijn een geweldige optie als je op zoek bent naar een tuin die rustig en mooi is. Sommige grassen die geschikt zijn voor de volle zon, zijn Dactylis glomerata, molinia en Stipa. Grassen hebben de neiging om diep wortel te schieten, waardoor ze langer mee kunnen gaan en makkelijker te onderhouden zijn dan andere soorten planten.

Manieren om je planten tegen de volle zon te beschermen

Hoewel veel planten het goed kunnen doen in volle zon, is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat je je planten beschermt tegen de zon, vooral als je in een heel hete klimaat woont. Er zijn veel manieren waarop je je planten kunt beschermen. Hieronder staan enkele tips:

  • Plaats je planten in schaduwrijke gebieden. Als je planten in de schaduw staan, krijgen ze minder direct licht en kunnen ze de warmte beter verdragen.
  • Zorg voor goede luchtcirculatie. Als je tuin goed geventileerd is, zal de luchtverplaatsing de warmte afvoeren en zal je plant zich beter kunnen aanpassen aan de grote hitte.
  • Gebruik zeildoek om direct licht af te schermen. Zeildoek geeft je planten een ,’beschermend schild’ tegen de straling van de zon, waardoor de warmte wordt afgevoerd.
  • Gebruik mulch en compost. Mulch en compost bevatten veel organische stoffen die de grondbevochtiging helpen behouden en je planten helpen om zich aan te passen aan de zon.

Het is belangrijk om te weten dat zelfs als je planten overleven in de volle zon, het nog steeds belangrijk is om er voor te zorgen dat je planten de juiste hoeveelheid water krijgen en voldoende luchtcirculatie hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om te begrijpen dat sommige planten meer schaduw aankunnen dan andere, dus moet je ervoor zorgen dat je de juiste soorten kiest voor je tuin.

Conclusie

Het begrijpen van welke planten geschikt zijn voor de volle zon en hoe je je planten kunt beschermen tegen de zon, zal je een stukje verder helpen als je op zoek bent naar een mooie tuin vol kleurrijke bloemen en planten. Er zijn veel verschillende soorten planten die geschikt zijn voor de volle zon, dus je bent er zeker van dat je iets vindt dat zal passen in je tuin.

Begrijpen welke planten geschikt zijn voor de volle zon, is een belangrijke stap voor iedereen die wil genieten van een mooi tuin dat eruitziet zoals hij eruit zou moeten zien. Met de juiste zorg en de juiste soorten planten, is er geen reden waarom je tuin niet kan bloeien in de volle zon.

Plaats een reactie