Welke planten zijn geschikt voor in de schaduw?

Als je een tuin hebt met veel schaduw, wil je natuurlijk weten welke planten geschikt zijn voor deze plekken om zo je tuin nog mooier te maken. Er zijn namelijk veel verschillende soorten planten die je kunt gebruiken in schaduwrijke gebieden. In dit artikel zullen we een aantal planten bekijken die geschikt zijn voor in de schaduw.

Waarom is het interessant om planten in de schaduw te plaatsen?

Veel mensen denken dat planten alleen kunnen groeien in de zon. Maar ook planten die weinig licht krijgen kunnen een tuin leuk maken. Als je planten in de schaduw plaatst, kun je jouw tuin een dynamische look geven. Je kunt je tuin opvrolijken met mooi groen blad en verschillende kleuren bloemen. Bovendien heb je de mogelijkheid om meer ruimte te krijgen om meer planten toe te voegen. Hierdoor creëer je een effect waar het lijkt alsof je tuin vol leeft. Door planten in schaduwrijke gebieden te plaatsen, krijg je ook een betere luchtkwaliteit omdat de planten schonere lucht filteren en water verwerken. Bovendien kan het houden van schaduwplanten ook nuttig zijn omdat ze gespecialiseerd zijn in het omgaan met minder zonlicht. Hierdoor kunnen deze planten beter tegen droogte.

Welke planten zijn geschikt voor schaduw?

Hosta

Hosta’s zijn mooie en kleurrijke bladeren die een stukje kleur kunnen toevoegen aan jouw tuin als je ze in schaduw plekt. Hostas hebben verschillende vormen, maten en kleuren en ze hebben de neiging om van de winter over te blijven. De afstelling van de bladeren verschilt van soort tot soort. Hostas kunnen een groter aantal feeën ook aantrekken omdat ze op zoek zijn naar meer eetbare planten. Hostas zijn ook zeer geschikt in schaduwrijke gebieden omdat ze kleiner blijven en niet zo’n diep wortelstelsel hebben.

Hedera helix (Klimop)

Een andere populaire plant die vaak wordt toegepast in schaduwrijke tuinen is de klimop. Klimop is een groene en klimmende groenblijvende plant die perfect is voor het versieren van schaduwtuinen. Het is een wintergroene hangplant en is bekend om zijn stevigheid en duurzaamheid. De klimop blijft lekker groen en omringt muren en bomen met zijn wijnrode bessen. Bovendien heeft het als voordeel dat het ook als bodembedekker kan worden gebruikt.

Anemoon (Windbloem)

Windbloemen zijn een andere soort plant die geschikt is voor schaduw. Windbloemen hebben complexe bloemen aan de bovenkant van de steel en de bloemkroon is melkachtig wit. Windbloemen hebben de tendens om fris en fleurig uit te zien en passen goed bij meerdere look and feels. Deze plant komt in verschillende soorten en maten en is daarom een geweldige keuze als je op zoek bent naar wat meer kleur in je tuin. De plant is extreem vorstbestendig en heeft de neiging om bruikbaar te blijven als je het in een schaduwrijke omgeving plaatst.

Oost-Indische Kers

Een andere plant die geperfectioneerd is voor schaduw tuinen is de oost-Indische kers. Deze plant heeft veel structuur en functie en kan daardoor voor meerdere doeleinden worden gebruikt. De Oost-Indische kers heeft scharlakenrode bloemen en groene bladeren, wat een mooi contrast kan geven aan je tuin. Daarnaast is deze plant ook extreem winterhard en wordt daarom veel gebruikt voor schaduw tuinen.

Hoe zet je planten in de schaduw?

Nu je weet waar je naar moet zoeken als het gaat om schaduwplanten, is het belangrijk dat je de juiste manier kiest om deze planten te plaatsen. Om ervoor te zorgen dat je schaduwplanten goed gedijen, is het belangrijk dat je je tuin goed prepareert. Dit betekent dat je de grond goed moet bewerken om de grond vatbaar te maken voor de ontwikkeling en groei van de plant. Verdeel vervolgens een mulchlaag of stro over het gebied, wat helpt om ervoor te zorgen dat de grond gehydrateerd wordt. Aan de basis moet je ook organische meststoffen toevoegen. Als je alle bovenstaande stappen hebt voltooid, kun je de schaduwplanten beginnen te planten. Plaats de planten vervolgens in kleine groepjes voor de meest optimale groei om zo meer diepte toe te voegen aan je tuin.

Inzicht

Er zijn veel verschillende planten die je in schaduwrijke tuinen kunt gebruiken. Hosta’s, klimop, windbloemen en oost-Indische kers zijn enkele voorbeelden van planten die geschikt zijn voor schaduwtuinen. Als je ervoor kiest om schaduwplanten in je tuin te plaatsen, is het belangrijk dat je je tuin voorbereid voor de planten. Hiervoor moet je de grond goed bewerken en vervolgens stro of mulch toevoegen. Door deze stappen te volgen, kun je de schaduwplanten het beste laten groeien.

Plaats een reactie