Welke planten zijn geschikt voor een schaduwrijke balkon?

Heb je een schaduwrijke balkon en ben je benieuwd welke planten goed bij deze omstandigheden passen? In deze tekst vertellen we je meer over de beste planten voor een schaduwrijke balkon. Een schaduwrijk balkon is een uitstekende plek om prachtige veelkleurige planten te cultiveren. Je kunt zelfs een kleurrijk bloemenparadijs creëren maar het is belangrijk om eerst te weten welke planten hier het beste gedijen.

Je kunt een mooi aangelegd tuinontwerp ontwerpen dat je balkon nog aantrekkelijker maakt. Als je een schaduwrijke balkon hebt, en je wilt daar in ieder geval wat kleur of interessante bloeiende planten op zetten, dan zijn er hunkere keuzes voor je. In dit artikel helpen we je op weg met een lijst met de beste planten voor een schaduwrijke balkon.

Waarom is het interessant om planten op een schaduwrijke balkon te plaatsen?

Planten hebben veel meer nodig dan alleen verlichting om goed te kunnen gedijen. Schaduw is ook belangrijk voor de bloemen om ervan te profiteren. Planten die in de schaduw groeien hebben verschillende voordelen ten opzichte van planten die rechtstreeks zonlicht krijgen. Ten eerste blijven hun bladeren groener en levendiger, wat betekent dat de planten veel aantrekkelijker zijn.

Daarnaast is het een goede manier om je tuin onderhoudsarm te houden. Doordat de planten een schaduwrijke omgeving hebben, hebben ze veel minder water nodig dan als ze direct zonlicht zouden krijgen. Hierdoor hoef je minder vaak te sproeien, wat betekent dat je een stuk minder tijd aan tuinieren hoeft te besteden. En je kunt er ook van uitgaan dat de planten gezonder en krachtiger zullen groeien doordat ze meer bescherming krijgen tegen weer en wind.

Wat zijn de beste planten voor een schaduwrijke balkon?

Er zijn een aantal verschillende planten die geschikt zijn voor schaduwrijke omgevingen, waaronder impatiens, begonia’s, caladiums en hibiscus. Hieronder kun je meer vinden over deze verschillende planten.

Impatiens

Impatiens zijn bloemen die eruit zien als kleine kussentjes, typisch tussen 5 en 15 cm. De bloemen zijn vaak wit, roze, paars of rood en kunnen eind augustus en begin september pas verschijnen. Impatiens kunnen moeilijk tegen direct zonlicht, dus het is goed om ze in schaduwrijke omgevingen te kweken. Ze favoriete substraten zijn humeus en licht zuur, wat betekent dat de bodem niet te nat moet zijn.

Begonia’s

Begonia’s staan bekend om hun veelkleurige bloemen. Er zijn veel verschillende soorten begonia’s, variërend van witte, paarse, rode en gele variëteiten. De bloemen kunnen variëren in vorm, maar de meeste worden gemaakt van receptaculaire bloembladen die vergelijkbaar zijn met sterren.

Begonia’s prefereren licht verlichte locaties, maar schaduwrijk is ook goed. Ze hebben niet veel water nodig, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat ze zullen verdrogen.

Caladiums

Caladiums zijn een andere soort bloemen die erg geschikt zijn voor het kweken in schaduwrijke omgevingen. Ze staan bekend om hun grote bladeren die beschilderd zijn met lichtroze, oranje, wit en lichtpaarse kleuren. Caladiums groeien meestal tot een hoogte van 20 cm en de bladeren kunnen verschillen van groot (groter dan 20 cm breed) tot klein (minder dan 5 cm breed).

Caladiums hebben warmte nodig om goed te groeien. Daarom moeten ze geplant worden op een plek waar ze in de lente en de zomer voldoende warmte en bewaren krijgen, maar ook een schaduwrijke omgeving hebben tegen de felle zon van de zomermaanden.

Hibiscus

Hibiscus is een schitterende bloem met prachtige, grote bloeiwijzen die erg geschikt zijn voor het kweken in schaduwrijke omgevingen. Ze staan bekend om hun grote, zachtroze, witte of rode bloemen die eind juli en begin augustus in volle bloei staan.

Hibiscus heeft geen rechtstreeks zonlicht nodig maar is bestand tegen schaduw. Aangezien de planten geen rechtstreeks licht nodig hebben, is het belangrijk om te weten dat de planten ook geen wateroverlastmogelijkheden mogen hebben.

Conclusie

Als je een schaduwrijke balkon hebt, hoef je zeker geen opofferingen te doen met betrekking tot de plantencultuur. In tegendeel, er zijn veel prachtige planten die perfect geschikt zijn voor deze soort omgevingen. Om te profiteren van de voordelen van planten op een schaduwrijke balkon, is het belangrijk om de juiste planten te kiezen. We hopen dat je iets hebt gehad aan onze lijst met de beste planten voor een schaduwrijke balkon en dat je met nieuwe ideeën aan de slag kunt!

Plaats een reactie