Welke planten zijn geschikt voor een natte tuin?

Een natte tuin kan een prachtige en rustgevende plek zijn. Je tuin met een hoge vochtigheid is ideaal voor het groeien en bloeien van planten die niet in droge tuinen gedijen. Er zijn een paar verschillende soorten planten die je in een natte tuin kunt laten groeien. Deze planten kunnen juist profiteren van de hoge luchtvochtigheid. In dit artikel kijken we naar welke planten geschikt zijn voor een natte tuin en waarom het een goed idee is om deze te gebruiken.

Waarom een natte tuin?

Er zijn verschillende redenen waarom je een natte tuin zou willen maken. Ten eerste vereisen sommige planten een vochtig milieu om goed te groeien. Ze groeien niet alleen beter, maar bloeien ook meer in een vochtige omgeving. Natte tuinen zijn ook een stuk kleurrijker, met veel verschillende soorten bloemen die in droge tuinen niet zouden gedijen. In de zomer voorkomt een natte tuin ook dat de grond uitdroogt en dit voorkomt dat je water hoeft te geven. Daarnaast voorkomt een natte tuin ook dat je tuin ongedierte aantrekt zoals schadelijke insecten.

Soorten planten geschikt voor een natte tuin

Er zijn een aantal soorten planten die geschikt zijn voor een natte tuin. Sommigen houden van hele natte omstandigheden, terwijl anderen een licht vochtige tuin kunnen accepteren. Een goede manier om te weten welke planten in je tuin kunnen gedijen is door te kijken wat voor planten er in de natuur voorkomen. De meeste moerasplanten zijn geschikt voor een natte tuin en kunnen tegen water.

Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis)

Sneeuwklokjes zijn een prachtige bloem die je in de winter en het voorjaar kunt vinden in moerasgebieden. Ze bloeien bijna het hele jaar en kunnen tot wel twee meter hoog worden. Ze doen het ook goed in een natte tuin en kunnen tot wel twintig centimeter dikke waterlagen aan. De bloemen staan bekend om hun frisse, witte bloesem en reiken hoger dan de meeste andere moerasplanten.

Kamfer (Cuminum cyminum)

Kamfer is een kruid dat veel voorkomt in het Midden-Oosten en India. Het is een eenjarig plant die je makkelijk kunt laten groeien in een natte tuin. Het doet het ook goed in een koele, jonge en natte omgeving. De kamferplant wordt gezien als medicinaal kruid, dus je kunt het voor zelfgemaakte remedies gebruiken. Het heeft een lekker anijsaroma en is als medicijn goed voor spijsvertering, vermoeidheid, maagpijn en andere symptomen.

Wrattenzwam (Paxillus involutus)

Wrattenzwam is een delicatesse die je vaak in de natuur kunt vinden. Het is een paddenstoelensoort die je vooral kunt vinden in natte geleidegebieden. Ze doen het goed in een natte tuin en je kunt ze makkelijk laten groeien. Je kunt ze ook gebruiken voor het creëren van een rustgevende omgeving, want de geur van deze paddenstoelen vermindert stress en kalmeert de emoties.

Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Vingerhoedskruid is een prachtig bloeiende plant die je vaak in de natuur ziet. Het is een meerjarige plant die een koele, neutrale grond nodig heeft om goed te groeien. Het heeft een paarse bloei met een geurige geur die vliegen en insecten aantrekt. Vergeet niet om je tuin goed te ventileren, zodat de plant niet verwelkt, maar blijft bloeien.

Gevlekte munt (Mentha pulegium)

Gevlekte munt is een kruid dat je vaak kunt vinden in Amerikaans bos. Het groeit het beste in een donkere, koele en vochtige omgeving. Deze plant doet het ook goed in een natte tuin en heeft een intense muntachtige geur. Je kunt de gevlekte munt gebruiken als medicinale plant, maar je kunt het ook gebruiken voor cosmetische doeleinden. De smaak is pittig en het is ideaal voor het maken van thee of salades.

Hoe een natte tuin maken?

Als je een natte tuin wilt maken heb je enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste heb je goed te kozen voor de juiste locatie. Een ideale plek is een gebied dat goed wordt beschaduwd en op een paar meter boven de grond is gelegen. Je moet ook een drainage maken om het overtollige water te laten weglopen. Daarnaast moet je ook een kunstmest gebruiken en het gebied mulchen om ervoor te zorgen dat de vochtigheid behouden blijft. Als je het goed doet kun je een prachtige tuin maken met veel leuke, kleurrijke bloemen en planten.

Conclusie

Een natte tuin kan een prachtige en interessante plek zijn. Er zijn een paar verschillende soorten planten die je in een natte tuin kunt laten groeien. Sneeuwklokjes, kamfer, wrattenzwam, vingerhoedskruid en gevlekte munt zijn geschikt voor een natte tuin en hebben allemaal hun eigen voordelen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een natte tuin wilt maken, maar als je alles goed doet kun je een prachtige tuin maken met veel unieke planten.

Plaats een reactie