Welke planten zijn geschikt voor een mediterrane tuin?

Voeg tenminste 3 foto’s in je artikel toe.

Heb je zin om je tuin om te toveren tot een schitterende, mediterrane oase? Een mediterrane tuin bevat een heleboel verschillende planten die voornamelijk voorkomen in warmere en drogere streken. Deze tuin is heel populair, omdat je hem relatief eenvoudig kunt realiseren en het resultaat prachtig is. In dit artikel vertellen we je hier meer over. Waarom is een mediterrane tuin interessant? Welke planten zijn er geschikt voor? Lees hieronder meer over.

Waarom is een mediterrane tuin interessant?

Een mediterrane tuin is interessant omdat de tuin een unieke uitstraling heeft waar je optimaal van kan genieten. Doordat er zo veel verschillende planten in een mediterrane tuin aanwezig zijn, bevat de tuin kleur, vormen, geuren en een aantal andere elementen die samen een heerlijk zomerse sfeer creeëren. Ook heb je de mogelijkheid om verschillende pergola’s, zitplekken, vijvertjes en waterpartijen toe te voegen die de tuin extra sfeer geven.

Heeft je tuin een wat kleinere oppervlakte? Ook dan is een mediterrane tuin interessant. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een moderne mediterrane tuin, waar de planten heel strak in een bepaalde maat en vorm gezet worden. Maar je kunt ook kiezen voor een wilde tuin waar vaste planten lijken op te groeien in de tuin. Kortom: er zijn genoeg mogelijkheden, dus waarom zou je geen mediterrane tuin aanleggen?

Waar moet je op letten bij een mediterrane tuin?

Voordat je gaat beginnen aan de tuin, is het belangrijk dat je rekening houdt met de juiste planten en de juiste elementen die je toe kunt voegen aan je mediterrane tuin. Om te beginnen, is het belangrijk dat je in kaart brengt wat voor soort mediterrane tuin je wilt aanleggen en welke elementen je eraan wilt toevoegen. Als je deze dingen weet, kun je gerichter en makkelijker je tuin door lopen en bij elk element bepalen welke planten er geschikt zijn voor de mediterrane tuin. Hieronder lichten we de meest voorkomende elementen toe met de planten die hierbij passen.

Planten die er goed bij passen

De meeste planten die je in een mediterrane tuin kunt gebruiken, hebben een warme groeiklimaat nodig. Deze planten gedijen het beste in warmere klimaten, waar de winter niet al te koud en de zomer maar kort is. Ook is het belangrijk om te weten dat de meeste planten de neiging hebben om vochtige grond te vermijden. Hierdoor is het belangrijk om de planten voldoende lucht en licht te geven om te voorkomen dat ze doodgaan. Bekijk hieronder enkele van de meest voorkomende planten in mediterrane tuinen:

Oleanders

OleandersOleanders doen het goed in de mediterraanse tuin vanwege hun lange loof en mooie bloemen. Ze kunnen in veel verschillende soorten vormen worden gekweekt en geven verschillende kleuren bloesem. Er wordt aangenomen dat deze planten hun naam danken aan de olijfboom. Oleanders kunnen redelijk goed tegen de zon, maar ze hebben wel een minimale watertoevoer nodig. Let er op dat oleanders giftig zijn, dus laat kinderen er niet bij.

Agave

AgaveAgaves zijn een andere goede optie voor je mediterrane tuin. De agave is makkelijk te herkennen vanwege haar blauwgroene pluimen en bijna stekelige bladeren. Ze zijn geweldig om vanuit het huis te bewonderen aangezien ze extra kleur, contrast en textuur aan de tuin kunnen toevoegen. Agaves zijn zeer lichtminnend, waardoor ze over het algemeen daar het beste gedijen. Ze hebben veel zon nodig, maar maar weinig water. Let op: ze hebben geen winterbescherming nodig.

Graslelies

GrasleliesGraslelies zijn een andere populaire plant in de mediterrane tuin. De meeste graslelies hebben een intens blauwe of diep paarse kleur bladeren, die naar water kijken zoals gras. Deze bladeren hebben een kenmerkende, sierlijke vorm in breed of smal formaat waardoor ze een extra dimensie geven aan de tuin. Ze hebben niet veel zon of water nodig, maar zijn zuiniger met water dan bijvoorbeeld de Oleanders.

Kruid

KruidKruiden en kruidachtige planten passen perfect bij een mediterrane tuin. Deze bieden een heerlijke geur en kleuren aan de tuin die moeilijk te evenaren is. De meest voorkomende kruiden in mediterrane tuinen zijn: lavendel, munt, tijm, salie, rozemarijn en oregano. Al deze kruiden hebben veel zon nodig om goed te groeien, maar ook de minste hoeveelheid water. Probeer de kruiden te verzorgen met een doorsnee tuinsproeier of regenwater.

Conclusie

Het aanleggen van een mediterrane tuin is een leuke manier om je tuin van een exotische, zomerse uitstraling te voorzien. Met de juiste planten, pergola’s, zitplekken en waterpartijen zul je een tuin creëren die je je hele jaar door kunt genieten. Zoals je uit dit artikel kunt afleiden, is het belangrijk om je te verdiepen in de geschikte planten voor een mediterrane tuin en gericht te kijken naar de verschillende klimaat- en voedingsbehoeften die elke plant heeft. Wees niet bang om met deze planten te experimenteren, zodat je een eigen, unieke tuin creëert. Geniet van je mediterrane tuin!

Plaats een reactie