Welke planten zijn geschikt voor een koele tuin?

Een koele tuin is een aangename plek om te genieten van het buitenleven. De lucht is fris en er is minder blootstelling aan direct zonlicht. Daarom zijn er verschillende planten en bloemen die je in een koele tuin kunt planten om je tuin in stijl te brengen. Lees hieronder meer over welke planten geschikt zijn voor een koele tuin.

De voordelen van het hebben van een koele tuin

Een koele tuin heeft een aantal voordelen. Ten eerste geeft de lage temperatuur plus de frisse lucht in een koele tuin het voordeel dat je in de zomer comfortabeler kunt zitten en er minder energieverbruik nodig is om je tuin schaduwrijk te maken. Verder is er minder stress en drukte op een koele tuin doordat er minder voetgangers over het terrein lopen en daardoor is het ideaal om een ​​rustige omgeving te creëren. Ten slotte zorgen koele tuinen ook voor een betere airconditioning, waardoor de kosten voor koeling lager zijn en er minder schade aan bomen en planten wordt veroorzaakt.

Types van koele tuinen en wat ze zo uniek maakt

Er zijn verschillende soorten koele tuinen. Sommige zijn meer gericht op het creëren van schaduw waardoor de temperatuur omlaag gaat. Andere zijn gebaseerd op de aanwezigheid van planten die meer warmte absorberen en zo de temperatuur verminderen. De meeste tuinen worden gecombineerd gehouden waardoor er een subtiele en natuurlijke kalmering bij het betreden van de tuin wordt gevoeld.

Soorten planten die je in een koele tuin kunt planten

Er zijn veel verschillende soorten planten die geschikt zijn voor een koele tuin. Bloemen zoals campanula, dahlia’s, tulp en aster geven kleur aan de tuin terwijl planten zoals luizenkruid, kamille en salie in combinatie met gras een sfeervol plaatje kunnen creëren. Ook struiken en bomen zoals abelia, acacia, hedera helix en nazomerbessen kunnen worden toegevoegd om meer privacy en schaduw te creëren. Fruitbomen zoals kersen, appels en abrikozen dragen bovendien bij aan de esthetische waarde van je koele tuin.

Andere planten die geschikt zijn voor een koele tuin

Er zijn ook kruiden die je in je koele tuin kunt planten. Denk bijvoorbeeld aan oregano, peterselie, salie en tijm. Dit zijn aromatische planten die een pittige smaak toevoegen aan het eten in je tuin. Ook mossen, alleen daar waar ze kunt gedijen, en bloemen zoals dahlia, gerbera of margriet zijn in staat om prachtige kleuren en vormen aan je tuin toe te voegen. Ook heggen, zoals berberis, buxus of taxus, kunnen worden toegevoegd voor meer privacy.

Hoe maak je het meeste uit je koele tuin?

Het creëren van een koele tuin is leuk en het kan een hele uitdaging zijn. Het belangrijkste is dat je de juiste planten en bloemen selecteert die het meeste uit de koele lucht halen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de bodemstructuur, waterafvoer en drainagemogelijkheid, zon en schaduw in het gebied en de algehele stijl van het landschap. Als je deze elementen in gedachten houdt zal je tuin er prachtig uitzien en zal je er optimaal van kunnen genieten.

Conclusie

Koele tuinen kunnen rust en ontspanning bieden, terwijl je ook van de esthetische waarde van de tuin kunt genieten. Er zijn veel verschillende soorten planten die geschikt zijn voor een koele tuin. Denk hierbij aan bloemen, heesters, bomen, kruiden en mossen. Met de juiste planning en kennis kunnen de subtiele kenmerken van een koele tuin worden versterkt en kun je het meeste uit je tuin halen. We hopen dat dit artikel je geholpen heeft bij het kiezen van de planten voor je koele tuin.

Plaats een reactie