Wanneer bloembollen planten?

Wanneer kan je het beste bloembollen planten? De herfst, dus zo rond oktober, november is de beste tijd om bloembollen te planten. Het planten van bloembollen in de herfst is een geweldige manier om nieuwe bloemen te laten bloeien in je tuin. Het is makkelijk en het is goedkoop. Het beste van het planten van bloembollen is dat je het vrijwel direct na het planten al kunt zien opbloeien. Je hoeft dus niet lang te wachten op het resultaat van je werk. Daarnaast geven bloembollen vaak kleur aan je tuin, waardoor het je tuin helemaal af maakt.

Hoewel het planten van bloembollen op zich eenvoudig lijkt, zijn er toch een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je tot het beste resultaat wilt komen. Hieronder volgen enkele tips voor mensen die bloembollen willen planten.

Tips voor het planten van bloembollen in de herfst

Het allerbelangrijkste als het gaat om het planten van bloembollen is dat je bloemen kiest die bij je tuin passen. Wil je een bloemenstraat in je tuin? Ga dan voor tuinbloemen zoals narcissen, tulpen of muurbloemen. Houd er rekening mee dat ze allemaal anders staan en dat sommige variëteiten meer geschikt zijn voor het kleinere plattelandstuintje dan voor de grote stadstuin.

Andere bloemen zoals voorjaarsbloeiende bolgewassen zoals anemonen, krokussen en blauwe druifjes kunnen in het gazon worden geplant. Ze voegen veel opvrolijkende kleur toe aan het groen van je gazon of aan de borsten of voortuintjes. Het voordeel van deze bloemen is dat ze van nature zaad zullen afgeven, waardoor ze jaarlijks terugkeren.

Wat is de juiste diepte voor het planten van bloembollen?

Het is belangrijk om de juiste diepte te kiezen bij het planten van je bloembollen. Plant ze nooit te diep; dit voorkomt dat de bloem later bloeit. Hoe dieper de bloemen worden geplant, hoe langer het duurt voordat ze bloeien. Hou grofweg even een 10 tot 15 cm diepte aan voor bloembollen. Als je het bloemenoppervlak wilt verhogen, kun je er kleinere bloembollen bij planten. Dit maakt de bloemenpatch mooier en geeft je tuin meer kleur.

Wat is de juiste plaats voor bloembollen?

Bloembollen prefereren een plek in de zon, maar liefst met schaduw in de middag. Zonlicht is nodig voor de bloemen om te bloeien, maar het is ook belangrijk dat ze warmte hebben tijdens de koude herfstmaanden. Als je in de zon plant, zorg er dan voor dat de grond droog is, anders kunnen de bloembollen rotten.

Voor bloembollen die niet veeleisend zijn, zoals narcissen of muurbloemen, is het helemaal prima om ze in schaduwrijke gebieden te planten. Maar vergeet niet dat je bloemen nog steeds de minstens 3 uur zonlicht per dag nodig hebben om goed te bloeien.

Gebruik de juiste grondsoort

Er zijn verschillende soorten grondsoorten waar bloembollen in geplant kunnen worden. Voordat u uw bloembollen plant, moet u eerst ontdekken welke grondsoort u hebt. Meestal kunt u dit aan de tekstuur van de grond zien. Als de grond zacht en zwaar is, dan is het waarschijnlijk leem. Leem is perfect voor het planten van bloembollen; het houdt meer water vast en maakt het gemakkelijker om gezonde bloembollen te krijgen. Als je grond echter hard is of als er veel stenen in zitten, is het misschien beter om bloembollen en andere planten in een pot te planten.

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je bloembollen in een goed doorlatende grond plant. Deze soort grond is gemakkelijk water door te laten en geeft ook de juiste hoeveelheid voedingsstoffen aan de bloemenwortels. Gebruik nooit humus in de grond omdat deze teveel water vast zal houden en de bloemenwortels zullen gaan rotten.

Geef je bloembollen voldoende water

Hoewel bloembollen niet veel water nodig hebben om te groeien, hebben ze toch wat extra water nodig om de eerste week na het planten. Als je bloempotten en borderplanten hebt, is het raadzaam om ze twee keer per week te besproeien. Ook als de winter koud is, zorg er dan voor dat je je bloembollen voldoende water geeft, vooral als het buiten langer droog is.

Voor nog betere resultaten is het raadzaam om je bloemen te bemesten. Bemesting geeft de grond meer voedingsstoffen en helpt de bloemen om kleurrijker en robuust te worden. Dit is veel nuttiger als je bloembollen in potten plant.

Het planten van bloembollen in de herfst is eenvoudig en gratis. Een goede voorbereiding is echter belangrijk als je het beste uit je bloembollen wilt halen. Zorg ervoor dat je de juiste bloemen kiest, de juiste diepte kiest, de bloembollen op de juiste plek plant en geef ze voldoende water. Je zal genieten van een tuin met veel bloemen!

Plaats een reactie