Tips voor het Kweken van Lelies

Lelies zijn prachtige bloemen die zowel een mooie versiering als een onderscheidende geur voor je tuin kunnen bieden. Deze indrukwekkende bloemen verdienen ook een speciale education van liefhebbers over hoe ze het best kunnen worden gekweekt. Wat zijn de tips voor het kweken van lelies? In dit artikel lees je alles over lelies en de beste manieren om ze te kweken.

Waarom lelies kweken?

Lelies kweken is een aantrekkelijke optie voor tuinliefhebbers en bloementelers, omdat ze prachtig zijn om naar te kijken en om mee te werken. Ze kunnen je tuin een kleurrijke, romantische uitstraling geven en je tuin een koninklijke charme geven. Lelies hebben ook een verfrissende geur die andere tuinplanten en bloemen kan aanvullen. Bovendien zijn lelies een relatief eenvoudig te kweken bloemensoort, waardoor ze een ideaal project zijn voor beginners.

Hoe lelies Kweken?

Voorbereiding

Voordat je je op leliecultuur stort, is het belangrijk om het juiste bedrijf voor je tuin te kiezen. Kies een locatie die goed bewerkbaar is, vrij is van obstakels en water heeft, zoals een grondige kreek of sloot. Bovendien moet de locatie die je kiest afgesloten zijn tegen ongedierte en dieren die de planten kunnen beschadigen. Zorg er ook voor dat de locatie waar je lelies gaat kweken veel zon krijgt, zodat ze voldoende licht krijgen tijdens de groei.

Zaaimateriaal

Als je je bedrijf tegen wilde dieren hebt geïsoleerd, dan kun je beginnen met het kweken van lelies. Koop goede kwaliteit leliebollen bij een erkende tuinzaak. Je kunt ook gebruik maken van leliebollen die je al hebt. Volg de aanwijzingen op het etiket om te bepalen wanneer je de bollen moet planten.

Planten

Wanneer je klaar bent om je leliebollen te planten, moet je eerst een laag mulch aanbrengen op de bodembodem, waardoor het gebied beter kan absorberen. Bedek de bodem met een laag witgerand zand, waardoor de bollen niet zo snel uitdrogen. Zorg ervoor dat het zand goed wordt doorweekt met water voordat je de leliebollen plant.

Gebruik een schop om kleine gaatjes te maken, die ongeveer 3 voet diep en 10 voet breed moeten zijn. Kies de beste locaties voor het planten van de bollen en voeg organische mest of kunstmest toe aan de bodem als je dit wilt. Plant nu de leliebollen in de gaatjes, zorg ervoor dat hier ook mulch over wordt gegooid. Geef de bollen veel water en zorg voor regelmatig voeden met plantenvoeding voor een betere bloei.

Verzorging

Na het planten van de bollen is het belangrijk om de lelies te verzorgen. Verzorging bestaat voornamelijk uit het bewateren en voeden van de planten. Zorg ervoor dat de bollen regelmatig water krijgen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Geef de bollen minstens 2 cm water per week. Besprenkelen met water tussen de bladeren is ook een goed idee om schimmel te voorkomen. Je moet ook in de gaten houden of er ongedierte in de buurt zijn die de bloemen zou kunnen aantasten. Als de bloemen beschadigd zijn, verwijder deze dan direct om verspreiding van de schade te voorkomen.

Oogsten van lelies

Eenmaal volgroeid, zul je genieten van prachtige leliebloemen. Het oogsten ervan is echter een delicate zaak en moet met zorg worden gedaan. Als je er goed voor zorgt, kun je de lelie een paar jaar van je tuin genieten. Als je de bloemen nodig hebt, haal ze dan weg van de stengel, blaas er op en druk voorzichtig de bloem af. Als je de bloemen wilt drogen, bind dan een touwtje aan de bloemknop, hang de bloem op een donkere plaats en laat de bloem in een week of twee drogen. Als je leliebollen oogst, graaf de bollen dan uit de grond en bewaar deze op een koele, donkere plaats.

Conclusie

Lelies zijn prachtige bloemen die je tuin een aantal voordelen kunnen bieden. Het kweken ervan vereist echter enige educatie om je prachtige leliebloemen te laten groeien. Door de juiste locatie te kiezen, leliebollen te kopen, de juiste verzorging toe te passen en de bloemen te oogsten, kun je het meeste uit je leliebollen halen. Dit artikel heeft je geleerd hoe je lelies kunt kweken. Ga nu aan de slag en geniet van je prachtige lelies!

Plaats een reactie