Bonen groeien al eeuwen in het wild en in gekweekte tuinen, maar het kweken van bonen in potten is de laatste jaren steeds populairder geworden. Bonen in potten kweken is een leuke manier om bonen te verbouwen en biedt vele voordelen. Door bonen in potten te kweken kun je bonen krijgen die meer smaak, voedingswaarde en voedingsstoffen hebben, omdat je meer controle hebt over de bodem en de omstandigheden waarin je het kweekt. Bovendien is het kweken van bonen in potten erg handig wanneer je weinig ruimte hebt, aangezien je alleen maar een paar kleine potten nodig hebt om te beginnen. Het kan zelfs interessant zijn voor mensen met geen ervaring met tuinieren, omdat het relatief eenvoudig is. Daarnaast kun je bonen kweken met een minimum aan water, wat gunstig kan zijn in drogere gebieden. In dit artikel geven we enkele tips over hoe je bonen kunt kweken in potten, zodat je er optimaal gebruik van kunt maken.
Kies de juiste potgrond
Allereerst moet je de juiste potgrond uitkiezen. Bonen hebben een goed drainerende bodem nodig om te groeien, dus je moet er een kiezen die een goede drainage heeft. Je moet ook nadenken over wat je erin wilt stoppen, zoals meststoffen en compost, zodat je bodem rijk aan voedingsstoffen is. De meeste mensen kiezen voor een organische grondmix, die speciaal is gemaakt voor potten. Als je geen goede bodem hebt, kan dit ervoor zorgen dat je bonen niet zo goed groeien als je zou willen, dus de juiste grond is belangrijk.
Kies de juiste bonensoort
Bonen zijn er in veel verschillende soorten en maten. De meest voorkomende potbonen zijn Run-of-the-Mill-bonen, die het beste gedijen in potten en kuipen. Deze bonen hebben kleine, maar veelvoudige bonen die gemakkelijk op te plukken en te oogsten zijn. Andere veelvoorkomende soorten potbonen zijn half-runner- en snelgroeiende bonen. Deze kan je het hele jaar door kweken, waardoor je altijd een voortdurende oogst hebt. Kies altijd een bonensoort die bij de potten past waar je de bonen in gaat kweken.
Kies de juiste potgrootte
Bonen in potten kweken vereist potten die groot genoeg zijn voor de bonen die je wilt kweken. Als je bijvoorbeeld snelgroeiende bonen wilt kweken, heb je potten nodig die minimaal 20 centimeter diep zijn. Voor de Run-of-the-Mill bonen heb je minimaal een 26 centimeter diepe pot nodig. Het is belangrijk om te onthouden dat hoe groter de pot, hoe beter de bonen kunnen groeien. Als je bonen kweekt die grote rassen hebben, zoals snelgroeiende bonen, moet je er rekening mee houden dat de potten nog groter moeten zijn.
Voortreffelijke lichtcondities
Als je bonen in potten kweekt, moet je de lichtcondities goed in de gaten houden. Bonen hebben tenminste 8 uur licht per dag nodig om goed te groeien, dus je moet ze in een lichte en zonnige omgeving kweken. Als je bonen kweekt in potten, moet je de potten buiten plaatsen waar ze zoveel mogelijk direct zonlicht krijgen. Als je bonen binnen kweekt, moet je ervoor zorgen dat ze daglicht krijgen door een kunstmatige lichtbron die in de buurt zit. Als je bonen in het midden of in de schaduw van een gebouw kweekt, kan dit ervoor zorgen dat de bonen langzaam groeien en niet zo goed smaken.
Water geven
Bonen hebben regelmatig water nodig om goed te groeien, dus je moet ervoor zorgen dat de potten genoeg water krijgen. Over het algemeen hebben bonen minimaal eens per week water nodig, maar het is een goed idee om de potten zo vaak mogelijk te controleren. Als je merkt dat de potten aanvoelen en er gaatjes in de bodem zien, moet je de bonen water geven. Ook als het warm is, hebben bonen meer water nodig om te groeien, dus je moet ervoor zorgen dat de potten altijd vochtig zijn. Let er ook op dat je de bonen niet te veel water geeft; als ze te veel water krijgen, kunnen de bonen gaan rotten of afsterven.
De juiste temperatuur
Als je bonen kweekt, is het belangrijk om de juiste temperatuurcondities te creëren. Voorbonnen kunnen goed groeien in temperaturen tussen 15 en 20 graden Celsius. In de nacht moet de temperatuur lager zijn, van ongeveer 10 tot 15 graden Celsius. Als de potten buiten worden geplaatst, maak je je geen zorgen over de temperatuur, want de zon zal ervoor zorgen dat de bonen de juiste temperatuurcondities krijgen. Als de potten binnen worden geplaatst, zorg er dan voor dat de ruimte waar je je bonen kweekt, een goede ventilatie heeft, zodat er geen overmatige warmte ontstaat.
Fertiliseren
Als je bonen laat groeien, heb je ook toegang tot compost of meststoffen die je aan de potten toe kunt voegen. Door de extra voedingsstoffen die je aan de bonen toevoegt, krijg je een beter en smaakvoller product. Gebruik alleen organisch materiaal als je bonen gaat kweken. Kunstmest en andere chemische meststoffen kunnen schadelijk zijn voor de bonen, dus je moet deze altijd vermijden. Als je compost gebruikt, meng het dan met de grond in de pot. Als je meststoffen gebruikt, gebruik dan meststoffen die geschikt zijn voor bonen. Je kunt ook bepaalde kruiden of andere groenten toevoegen, zoals uien of knoflook, wat gunstig kan zijn voor bonen die in potten worden gekweekt.
Oogsten met zorg
Als je bonen hebt gekweekt en de planten begonnen met bloeien, kan je ze gaan oogsten. Het is belangrijk om zorgvuldig te oogsten, want als je aan de bonen trekt, kunnen er snel beschadigingen optreden en kan je bonen weggooien. De beste manier om bonen te oogsten is door ze er voorzichtig af te plukken en vervolgens de bonen uit de plant te halen. Als je de bonen oogst, moet je ze direct eten of invriezen om ze te conserveren.
Conclusie
Kweken van bonen in potten is een interessante manier om bonen te telen. Bonen in potten kweken vergroot de kans op smaakvolle bonen met meer voedingswaarde. Door de juiste potgrond, bonsensoort, potgrootte, lichtcondities, water geven, temperatuur en meststoffen aan te passen, worden de bonen gezonder en hebben ze een betere smaak. Als je je bonen met zorg oogst, heb je altijd grote bonen met een heerlijke smaak die je kunt eten of invriezen voor later gebruik. Bonen in potten kweken is een leuke hobby die iedereen kan doen, dus waarom geef je het niet een kans?