Tips voor het kweken van basilicum

Basilicum is een smakelijk en aromatisch kruid dat veel wordt gebruikt in de Italiaanse keuken. Het heeft een pittige, anijsachtige smaak dat wordt geprezen door veel koks. Het is ook een veelgebruikt huis kruid dat makkelijk te kweken is in pot of bak thuis. Lees meer en leer hoe je thuis je eigen basilicum kunt kweken voor je kookkunsten!

Waarom basilicum kweken?

Basilicum is een eenvoudig te kweken kruid dat makkelijk gedijt bij temperaturen hoger dan 20 graden Celsius. Het heeft veel voordelen ten opzichte van andere kruiden. Zo heeft het een licht zoete smaak en maakt het dingen lekkerder. Het is ook veelzijdig en wordt vaak gebruikt in de Italiaanse keuken, Indiase curries, Thaise salades en visgerechten. Basilicum wordt ook vaak gebruikt als collectiekruid omdat het vele verschillende soorten heeft en je elk jaar nieuwe variëteiten kunt kweken.

Kweken van basilicum is niet alleen leuk, maar het is ook milieu- en gezondheidvriendelijk. Door je eigen basilicum te kweken, kun je er zeker van zijn dat je geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Je kunt de basilicum ook vers geplukt gebruiken, wat betekent dat je de optimale smaak en voedingswaarde krijgt. Kweken van basilicum is ook goedkoper, omdat je niet meer hoeft te betalen voor het kruid in de winkel.

Stap voor Stap Handleiding voor het Kweken van Basilicum

Stap 1 – Kies de Juiste Pot of Bak:

Het eerste dat je moet doen voordat je begint met het kweken van basilicum, is ervoor zorgen dat je de juiste pot of bak hebt. Een pot of bak die minstens 12 inch diep is, is de beste keuze. Deze diepte geeft de basilicum genoeg ruimte om te groeien. Let ook op de drainagegaten onderaan de pot om te voorkomen dat de wortels verrotten.

Stap 2 – Kies de Juiste Grondsoort:

Voor het kweken van basilicum is goede grond nodig. Een luchtige en voedzame grond, zoals compost of tuinaarde, staan het best voor de basilicum. Er mogen geen resten van chemische stoffen of onkruiden in de grond zitten. Voeg alpine tuinaarde toe als je basilicum buiten kweken wilt, hier komt het beste mee uit de voeten.

Stap 3 – Zaai de Zaadjes:

Voordat je de zaadjes zaait, strooi je wat water over de grond. Zaai dan de zaadjes in een diepte van ongeveer 1/4 inch. Bedek de zaadjes met een dun laagje grond. Probeer de zaadjes ongeveer 3 centimeter van elkaar te zaaien. Druk de grond zachtjes rond de zaadjes aan, zodat ze goed aan de bodem kleven.

Stap 4 – Zorg voor de Juist Vochtigheid:

Basilicum heeft gematigde vochtigheidsniveaus nodig. Vermijd het verzadigen van de grond, maar zorg ervoor dat de basilicum regelmatig water krijgt. Om de juiste hoeveelheid vocht te behouden, sprenkel je zo veel water dat de grond vochtig, maar niet nat aanvoelt. Als de grond te nat wordt, kan het kruid wortelrot krijgen.

Stap 5 – Kies de Juiste Locatie:

De beste locatie voor basilicum is een plaats die veel zonlicht krijgt. Zorg ervoor dat de basilicum directe zon heeft en minstens 6 uur zonlicht per dag krijgt. Als de basilicum te veel schaduw krijgt, zal het kruid niet volledig kunnen rijpen.

Stap 6 – Oogst en Bewaar Basilicum:

Basilicum is klaar om te oogsten als het kruid 4-6 centimeter hoog is. Om vers geplukte basilicum te bewaren, worden de stengels in een glas water gezet. Plaats het glas vervolgens in de koelkast en bewaar het zo 1-2 weken. Als je meer basilicum nodig hebt, kun je de tampeloeres plukken en dan de nieuwe bladeren laten groeien.

Conclusie

Het is vrij eenvoudig om je eigen basilicum te kweken, als je de juiste stappen volgt. Als je basilicum kweekt, heb je toegang tot vers en organisch kruid zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Het kweken van basilicum is ook leuk om je tijd mee door te brengen, waardoor je de kans krijgt om je collectie kruiden uit te breiden. Kweken van basilicum is een leuke hobby die veel voordelen heeft, zoals goede smaak, goede voedingsstoffen en kostenbesparing. Nu heb je genoeg kennis om aan de slag te gaan met je eigen basilicum kweken!

Plaats een reactie