Hoe maak je een verticale tuin?

Verticale tuinen, ook wel bekend als geveltuinen, zijn een manier om je tuin duurzamer, creatiever en kleurrijker te maken. Met een verticale tuin krijg je veel plek om meer planten en bloemen te plaatsen, zelfs in de kleinste ruimte. Een verticale tuin is een mooi en uniek element in je tuin en het is ook nog eens erg goed voor het milieu doordat het luchtvervuiling, bodemverdichting en leemte in biodiversiteit vermindert.

Als je geïnteresseerd bent in verticale tuinen, dan is dit een geweldige manier om je tuin uniek en visueel interessant te maken. Maar voordat je de sprong in het diepe wilt wagen en jouw verticale tuin wilt bouwen, is het belangrijk om eerst alles te weten over hoe je dit kunt doen. In dit artikel helpen we je door je stap voor stap te leren hoe je een verticale tuin kunt maken.

Hoe maak je een verticale tuin?

Stap 1: Een plan maken

Voordat je begint met het maken van je verticale tuin, is het belangrijk om een plan te maken. Denk aan de locatie van je verticale tuin, wat voor soort planten je wilt gebruiken en hoe ze zullen worden onderhouden. Een plan is ook cruciaal als je een verticale tuin aan de muur wilt maken, aangezien je dan moet weten hoeveel gewicht je muur aankan en wat je begrenzingen zijn.

Stap 2: Kies een lokatie en structuur

Vervolgens moet je een locatie kiezen voor je verticale tuin. Denk hierbij aan een locatie die veel licht heeft, maar ook voldoende schaduw. Afhankelijk van wat voor type verticale tuin je wilt maken, kun je kiezen voor een locatie zonder te veel wind die de planten afkoelt. Als je een verticale tuin aan de muur maakt, zorg er dan voor dat de muur stevig genoeg is om de extra gewicht te dragen en voer eventueel wat extra stevigheidsberekeningen uit.

Daarna is het tijd om te kiezen voor een structuur op basis waarvan je je verticale tuin maakt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ladderstructuur waarin je verschillende lagen kunt bouwen. Of je kunt kiezen voor kisten die je kunt bevestigen op de muur. Bedenk wat voor jouw situatie het beste is en stel je structuur samen.

Stap 3: Kies je planten

Nu het lastige werk is gedaan, is het tijd om je verticale tuin te vullen met mooie planten. Welke planten je kiest, hangt af van de locatie en wat voor klimaat je hebt. Er zijn verschillende soorten groenblijvende planten die je kunt gebruiken, maar ook sierplanten waarmee je het kleurrijk kunt maken. Kies planten die langzaam groeien, niet teveel water vereisen en niet te veel verzorging nodig hebben.

Stap 4: Voeg drainagematerialen toe

Net zoals elke andere tuin is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de verticale tuin goed wordt geïrrigeerd. Voeg een laag drainagematerialen toe, zoals hydrokorrels of watten. Zorg ervoor dat deze laag onderaan de pot zit, zodat overtollig water gemakkelijk wordt afgevoerd.

Stap 5: Voeg bovenste laag toe

Tenslotte is het tijd om je verticale tuin af te maken met een bovenste laag. Voeg wat kleine stenen, schelpen of wat andere decoratieve elementen toe als laatste touch. Als je kiest voor een verticale tuin aan een muur, overweeg dan om sommige van je planten aan de bovenkant te laten staan, waardoor je tuin natuurlijker oogt.

Conclusie

Het bouwen van een verticale tuin klinkt moeilijker dan het is. Voor de mensen met weinig ruimte die toch graag de natuur binnenhalen is de verticale tuin een perfecte optie. Zelfs als je weinig tuinruimte hebt, kun je toch genieten van een kleurrijke, natuurlijk ogende tuin. Met het volgen van de bovenstaande stappen, kun je eenvoudig een verticale tuin bouwen die voor jarenlang plezier zorgt.

Plaats een reactie