Lang niet iedereen beschikt over een enorm stuk grond dat vol geplant kan worden met bloemen en bomen. Toch kun je met een kleine tuin ook een diervriendelijke tuin maken. Een diervriendelijke tuin is een tuin waarin je inwoners van de natuur het warm heeft en die een echt rustplek biedt. Door een diervriendelijke tuin te maken draag je ook bij aan het behoud van de natuur.
Het maken van een diervriendelijke tuin is niet alleen goed voor de dieren, maar ook leuk voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan het telen van wilde bloemen, het planten van bomen of het maken van een moestuin. Door een diervriendelijk tuin te maken krijg je meer te weten over de verschillende dieren in je tuin en hoe je hen kunt helpen. Het is ook een leuke activiteit om samen met je familie of vrienden te doen, zodat je samen het milieu kunt verbeteren.
Waarom een diervriendelijke tuin maken?
De voordelen van het maken van een diervriendelijke tuin zijn legio. Ten eerste wordt de biodiversiteit in een tuin bevorderd. Door meer planten, bloemen en verschillende soorten bomen en struiken te telen, krijgt je tuin meer leven. Uiteindelijk verhogen de aantallen en verschillende soorten vogels, insecten, amfibieën en reptielen. Hierdoor wordt de tuin rijker en krijgt het meer kleur.
Ten tweede helpt een diervriendelijk tuin bij het beschermen van zwermen dieren die hierdoor ervoor zorgen dat je tuininwoners dingen zoals voedsel, bescherming en een plaats om te nestelen kunnen vinden. Het is belangrijk dat je tuin het hele jaar door een rustplek biedt, zelfs wanneer het winter is. Het verzamelen van nestmateriaal en ander materiaal dat kan dienen als voedsel voor vogels is ook belangrijk.
Ten derde stimuleert het maken van een diervriendelijke tuin niet alleen de fauna maar ook de flora. Er komen meer planten die voor voedsel van insecten zorgen. Grotere struiken en bomen functioneren als goede verblijfplaatsen. Niet alleen insecten profiteren ervan, maar zelfs een vogel kan zich hierin schuilhouden. Door de meer biodiversiteit krijgt de tuin meer kleur en je hoeft je geen zorgen meer te maken dat er geen vogels zonder een rustplek zitten wanneer het winter wordt.
Hoe maak je een diervriendelijke tuin?
Er zijn verschillende supplementen die je laag voor laag kunt toevoegen om je tuin diervriendelijk te maken.
1. Plant bomen
Het planten van verschillende bomen is een grote stap in een diervriendelijke tuin. Bomen vormen niet alleen een natuurlijke schuilplaats voor wilde dieren, maar ook een belangrijke voedselbron tijdens het nestseizoen. U kunt vogels aantrekken door bomen met vruchten zoals appels, kersen of pruimen te planten, maar ook door heggen te planten die insecten aantrekken, zoals de gewone haagbeuk en de wilde meidoorn.
2. Zaden verspreiden
Zaden verspreiden is een andere manier om de biodiversiteit in je tuin te verhogen. Door het verspreiden van zaden kun je wilde vogelsoorten aantrekken zoals kleine koolmezen. Je kunt zaden te koop krijgen bij een tuincentrum of je kunt zelfgemaakte zaden verspreiden. Hierbij kun je denken aan mispels, appels, populieren, grutto’s, meeuwen en spreeuwen.
3. Waterbronnen
Een andere manier om dieren te helpen is door waterbronnen te creëren. U kunt bijvoorbeeld een vijver aanleggen, een regenton plaatsen of een kleine watertuin maken. Waterbronnen bieden een plaats waar dieren van kunnen drinken, wat belangrijk is voor hun voortbestaan. Bovendien is zo’n waterbron ook een voedselbron voor insecten, waardoor er meer biodiversiteit zal zijn.
4. Eetbare planten aanplanten
Door het telen van eetbare planten, zoals kruiden, fruitbomen, aardappelen en bessen, kun je je tuin nog diervriendelijker maken. Niet alleen mensen kunnen van deze planten profiteren, maar ook andere dieren. De planten kunnen gebruikt worden als voedsel en voedselgrondstof, wat essentieel is voor het voortbestaan van dieren in je tuin.
5. Groencompost
Door het aanmaken van compost kun je ook bijdragen aan de diervriendelijkheid van je tuin. Groencompost bestaat uit plantaardig materiaal, zoals bladeren, gras, hout of stokken, dat kan dienen als voedsel, schuilplaats en broedplaats voor insecten. Groencompost is dus heel handig als je wil dat er meer biodiversiteit in je tuin komt.
Conclusie
Door een diervriendelijke tuin te maken, helpt u bij het verhogen van biodiversiteit en zorgt u voor een gezonde leefomgeving. Het doel is om een tuin te creëren die een rustplek biedt voor dieren, zo wordt het niet alleen een plezier omdat het er mooi en kleurig uitziet, maar het is ook nuttig voor het milieu. Begin nu met het maken van je eigen diervriendelijke tuin vol dieren die je tuin kunnen verrijken.