Hoe maak je een meditatietuin?

Met een meditatietuin creëer je een rustgevende oase op je eigen terrein. Een ruimte waar je tot rust kunt komen en even kunt wegkruipen van de hectiek van alledag. Daarom is het een goed idee om een meditatietuin in je tuin te maken. In dit artikel bespreken we hoe je een prachtige en rustgevende plek in je tuin kunt creëren. Lees meer over hoe je kunt beginnen met het maken van je eigen meditatietuin.

Waarom een meditatietuin?

Het is genieten om lekker in je tuin te zitten, maar je tuin kan veel meer zijn dan alleen een plek waar je kunt zonnen of een boek kunt lezen. Een meditatietuin biedt zowel mentale als fysieke verlichting. Je kunt je ervaring in je tuin versterken door rustte creëren met behulp van bomen, struiken, paddestoelen en meer. Hierdoor kun je niet alleen de stress uit je dagelijkse leven verlichten, maar ook het leven in je tuin beter appreciëren. Door de rust die gecreëerd wordt, kun je je ogen openen voor de omgeving en de schoonheid om je heen.

Stap 1: Kies je locatie

De eerste stap bij het maken van een meditatietuin is het kiezen van een locatie. Denk aan een rustig plekje met voldoende licht en schaduw. Zoek een plek uit waar je ongestoord kunt mediteren of rusten. Een plek die je de kans geeft om je even terug te trekken en jezelf tegen de buitenwereld te isoleren.

Het is ook belangrijk dat je kiest voor een plek met voldoende bodemdiepte om planten te planten. Als je geen diepe grond hebt, kun je een planter of bloempot maken om je planten heen. Veel landhuizen hebben ook een kruidentuin, die een rustgevende plek biedt om even tot jezelf te komen.

Stap 2: Kies je planten

Als je je locatie hebt gekozen, is het tijd om te kiezen welke planten je wilt aanplanten in je meditatietuin. Kies planten zoals kruiden, zomerbloeiers en heesters die opkomen in het voorjaar, zomer en herfst. Deze kunnen een natuurlijke schoonheid en kalmte aan je meditatietuin toevoegen.

Kruiden, zoals lavendel, munt en lindeboom, kunnen een ontspannen aroma verspreiden. Bovendien zorgen sommige planten zoals heesters, ideale schaduwplaatsen voor als je wilt uitrusten en wegdroomt.

Kies bloemen die een magische aantrekkingskracht hebben. Ze voegen enzo kleur en schoonheid toe aan je meditatietuin. Denk aan viooltjes, anjers en Gerbera’s, die als een focuspunt kunnen dienen terwijl je geniet van de rust.

Stap 3: Kies je materialen

Een belangrijk onderdeel van de meditatietuin is het kiezen van de juiste materialen. De materialen moeten zorgen voor een warme en kalmerende sfeer.

Je kunt kiezen voor kleine zitplekken zoals een chaise longue, een veldbed of een hangmat. Door deze rustgevende stoelen en ligplaatsen te combineren met kussens, dekens en andere decoratieve elementen, creëer je een gezellige en comfortabele meditatieplek.

Verder is het bij het maken van je meditatietuin ook belangrijk om een pad te maken met kiezels of grind dat je door je tuin kunt lopen. Dit zorgt ervoor dat je rustig kunt wandelen door je tuin en de natuur bewonderen.

Stap 4: Creëer meer rust

Een meditatietuin heeft een rustige, serene sfeer, dus het is belangrijk om stilte en privacy in je tuin te creëren. Hier kun je rekening mee houden door bepaalde gebieden in je tuin af te schermen.Je kunt bijvoorbeeld schuttingen aanbrengen of erfenissen plaatsen en beplanting gebruiken zoals berenklauw, struiken of klimop.

Daarnaast kun je de nabijgelegen straten afschermen door er muren of schermen te plaatsen. Dit maakt het makkelijker om de rust van je meditatietuin te respecteren. Verder kun je ook in de tuin water toevoegen met bijvoorbeeld een vijver, wat extra kalmte zal toevoegen.

Een goed verlichte tuin kan ook een rustgevende sfeer creëren. Kies voor warm licht dat het milieu een knus gevoel geeft. Plaats verschillende lampen, zoals kerstverlichting of lantaarns, om meer sfeer in de tuin te brengen.

Stap 5: Geniet

Nadat je al je stappen hebt doorlopen, is het tijd dat je kunt genieten van je meditatietuin. Je kunt er zittend genieten van de rust om je heen, een lekker drankje drinken of een boek lezen terwijl je de natuur observeert.

Laat je ook verleiden om in de ochtenden of avonden, alleen of met je partner, te mediteren. Zorg dat je genoeg kussens of dekens hebt is om het comfortabel te maken.

Het is echt een luxe om nu, in deze tijd, een plek te hebben waar jij je weg kunt vinden in je eigen tuin. Dus verspil geen tijd en start met het maken van je eigen meditatietuin.

Plaats een reactie