Hoe maak je een kleine vijver in de tuin?

Een kleine vijver in de tuin creëert een mooi natuurlijke sfeer en maakt het mogelijk om diverse soorten waterorganismen te huisvesten. Een vijver levert een waardevolle bijdrage aan het milieu: in tegenstelling tot een zwembad dat veel energie verbruikt, fungeert de vijver als een natuurlijke filter die het grondwater en de lucht rondom de tuin zuivert. Hoe maak je een kleine vijver in de tuin? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp.

Waarom een kleine vijver in de tuin?

Een kleine vijver in je tuin biedt veel voordelen. Ten eerste geeft deze een mooie, natuurlijke aanblik. Er kunnen verschillende soorten vijvers en waterornamenten toegevoegd worden, waardoor er een bijzondere sfeer kan gecreëerd worden. Ten tweede biedt het geluid van stromend water een rustgevende ervaring. Ten derde wordt de omgeving gebeterd doordat de vijver als een natuurlijke filter fungeert en de grondwater- en luchtkwaliteit verbetert. Ten slotte wordt er ook voedsel aan vogels en andere dieren aangeboden. Kortom, een kleine vijver in de tuin kan je tuin echt compleet maken.

Hoe maak je een kleine vijver in de tuin?

Het maken van een vijver klinkt misschien lastig, maar het is eigenlijk een relatief eenvoudig proces. Er zijn verschillende vormen en materialen waaruit je kunt kiezen, van natuurlijke waterbekkens gemaakt van steen of kunststof kuipen. Er zijn een aantal generieke stappen om de vijver aan te leggen.

Stap 1: site planning

Ten eerste zijn enkele basisbeslissingen voor de locatie nodig. Kies een site die vrij is van schaduw en regenwater, en vermijd lage gebieden waar teveel water bijeenkomt. Stel daarbij de diepte van de vijver vast, onder meer afhankelijk van de soorten vissen en planten die je in de vijver wil houden. Uiteindelijk meten en markeren je de gewenste omtrek van de vijver.

Stap 2: put aanleggen

Selecteer een linermateriaal dat is gemaakt van stevig materiaal. Afhankelijk daarvan kan je kiezen uit verschillende materialen, zoals PVC, EPDM, butyl rubber of bentonietmatten. Meet de omvang van de vijver af en knip het materiaal op maat. Vervolgens leg je het materiaal in de vijverput. Gebruik watervoerende mortel om de materialen aan elkaar te lijmen en de naden af te werken.

Stap 3: afdichting

Nadat het putlinermateriaal is gelegd, leg je een waterdicht membraan op de bodem. Deze afdichtmiddelen stoppen de lekkage en beschermt het materiaal tegen erosie. Gebruik gewassen rubber, stevig puntsgewijs tegen de bodem bevestigd, hierna verankeren met grind of losse rotsen.

Stap 4: vullen met water

Het laatste dat je moet doen is de vijver vullen met water. Voor deze stap is het belangrijk om microbiologisch veilig water te gebruiken, zoals onberend regenwater, grondwater of oppervlaktewater. Veeg eventueel drijfmest uit het water. Zorg ervoor dat het water alleen bijdroegen die je in de tuin hebt en voorkom het gebruik van waterputten.

Extra dingen om in te richten

Als je de basisprincipes hebt begrepen, kan je extra elementen toevoegen om de vijver nog interessanter te maken. Voeg bijvoorbeeld wat sierstenen, waterplanten of vijververlichting toe. Ook fonteinen of stromende buizen kunnen een prachtige aanblik bieden. Muziek in de tuin is ook een leuke aanvulling, deze is vrij gemakkelijk aan te sluiten op de vijver.

Conclusie

Een kleine vijver in de tuin kan een prachtige en rustgevende aanblik geven. Het maken ervan is een relatief eenvoudig proces, en met wat verbeeldingskracht kun je een op maat gemaakte, unieke vijver in je tuin maken. Door de voordelen die het tuinbereik te bieden heeft, is het maken van een kleine vijver een interessante optie voor iedereen die de natuur wil verbeteren en wat extra sfeer wil creëren in de tuin.

Plaats een reactie