Hoe maak je een Japanse tuin?

Een Japanse tuin is een ethos van esthetisch en spiritueel aangename ruimtes. Ze bevatten elementen van decoratie, kunst en ontwerp, en worden geassocieerd met liefde, schoonheid, waardigheid, spirituele energie en rustgevende meditatie. Ook bekend als ‘Karesansui’, wat letterlijk ‘droge landschapstuin’ betekent, is dit type tuin een makkelijke keuze voor mensen die weinig ruimte hebben. Je hoeft niet eens een echte tuin te hebben om te ervaren wat Japanse tuinen te bieden hebben. Dankzij de elegantie en kunstzinnige schoonheid die dit type tuin biedt, zijn ze zeer populair geworden met steeds meer mensen die er een maken voor hun eigen tuin.

Waarom een Japanse tuin?

Er is een goede reden waarom Japanse tuinen zo populair zijn. Door de rust, de vrede en de verfrissende energie die ze creëren, kun je moeiteloos je stress en drukte uit de dagelijkse routine ontsnappen. Je kunt je volledig ontspannen en genieten van je omgeving. Daarnaast zijn Japanse tuinen een bron van bezinning en inspiratie met hun visuele schoonheid en conceptuele diepte. Hun esthetische waarde biedt de kijker de mogelijkheid om de universele kwaliteiten van harmonie en verfijning te ervaren. Deze tuinen communiceren ook oftewel op een uiterlijk dan wel op een betekenis niveau met degene die ze bekijkt en ervan geniet. Bij het creëren van een Japanse tuin maak je dus geen mode-uiting, maar een kunstwerk voor jezelf én voor anderen die van jouw tuin kunnen genieten.

Waar moet je op letten bij het maken van een Japanse tuin?

Voordat je begint met het ontwerpen van je eigen Japanse tuin, moet je je ervan bewust zijn dat er verschillende stijlen zijn. Welke stijl je kiest is afhankelijk van je persoonlijke smaak en de ruimte die je hebt. Sommige van de meest voorkomende Japanse tuinen zijn de stadstuin, de tuin van een middelgrote woning, het tempelterrein en deze van een kasteel. Elke stijl kent zijn eigen kenmerken die verschillen van andere Japanse tuinontwerpen. Daarom is het belangrijk om te weten wat je aan het doen bent en de juiste stijl te kiezen. Verder moet je ook rekening houden met de setting van jouw tuin. Denk bijvoorbeeld aan het gebied, de hoogteverschillen en het soort grond. Als je een aantal basisprincipes volgt, ben je goed op weg om de perfecte Japanse tuin te creëren:

Stap 1: Het Kiezen van de Juiste Planten en Struiken

Het juiste soort planten en struiken zijn een essentiële factor voor het creëren van een authentieke Japanse tuin. De meeste Japanse tuinen bevatten coniferen en bomen, zoals pine- of cederbomen. Daarnaast gebruiken ze ook variërende landschapsvormen zoals architectonische elementen, gras, deeltjes, rotsen, paadjes of bruggen. Sommige Japanse tuinen hebben ook waterfeatures zoals een vijver of een waterval. Vergeet niet dat Japanse tuinen doorgaans klein zijn, dus het is belangrijk om niet te veel planten en struiken toe te voegen die de tuin overweldigen. Om de omgeving harmonieus te houden, is het daarnaast belangrijk rekening te houden met het seizoen. Als je bijvoorbeeld de bloemen en planten in de lente plant, dan kun je ervoor zorgen dat ze in de zomer kunnen bloeien en ’s winters hun herfstkleuren krijgen.

Stap 2: Het Toevoegen van Authentieke Elementen

Japanners hebben een lange geschiedenis van het creëren van authentieke ontwerpen voor hun tuinen. Japanse tuinen zijn geïnspireerd op de natuur met traditionele elementen zoals torii deuren, stenen paden, steigers, paviljoens en tempels. Al deze elementen zorgen voor een meer levendige tuin. Als je jouw Japanse tuin compleet wil maken, kun je ook kunstvormen zoals beelden of sculpturen toe voegen. Al deze elementen zijn met zorg ontworpen om een gevoel van rust en harmonie te creëren. Je kunt er ook voor kiezen om kleine vijvers toe te voegen om de visuele waarde van je tuin te vergroten. De elementen die je kiest moeten relevant zijn voor de Japanse tuinstijl die je probeert te creëren.

Stap 3: Het Kiezen van de Juiste Accessoires

Hoewel accessoires niet verplicht zijn, kunnen ze je Japanse tuin een charmant uiterlijk geven. Japanse accessoires zoals tuinsculpturen, waterkratten, tuinbeelden en stoelen zijn populair. Je kunt zelfs lampen en andere lichtelementen toevoegen voor extra schoonheid. Waterornamenten zorgen voor een natuurlijke gloed in de tuin. Ook beelden van dieren of boeddha’s kunnen dienen als decoratie. Vergeet ook niet de takken voor sier, omdat ze een afwezigheid van rust benadrukken. Het is belangrijk om accessoires te kiezen die passen bij de stijl en de achterliggende filosofie van de Japanse tuin.

Samenvatting

Met een klein beetje creativiteit en research kun je jouw eigen Japanse tuin creëren. Het is een manier om te genieten van rust en schoonheid terwijl je wordt omringd door harmonie. Door de juiste planten, struiken en accessoires te kiezen, kun je de esthetische waarde en de spirituele energie van een Japanse tuin ervaren. Als je de leefregels van de Japanse tuinindustrie begrijpt, zal je zeker succes hebben met het creëren van je eigen Japanse tuin. Hopelijk heb je een aantal nuttige tips geleerd uit dit artikel en slaag je erin om in je eentje de perfecte Japanse tuin te maken die je hebt altijd gedacht.

Plaats een reactie