De voordelen van een tuin met wilde bloemen

Het hebben van wilde bloemen in je tuin kan veel voordelen hebben. Natuurlijk is het aantrekkelijk om te kijken naar wilde bloemen en het geeft je tuin een speciale uitstraling. Maar het hebben van wilde bloemen in je tuin heeft ook andere voordelen. Hieronder beschrijven we wat de voordelen van een tuin met wilde bloemen zijn.

Helende functie van wilde bloemen

Wilde bloemen hebben een helende functie. Sommige wilde bloemen bevatten hoge niveaus van salie, wat bekend staat als natuurlijke antiseptische stoffen. Een andere wilde bloem, de lavendel, is bekend om zijn kalmerende, zoete geur. De geur ervan heeft een kalmerende uitwerking op het lichaam en kan wonden lichtjes desinfecteren. Deze antiseptische en kalmerende werkingen van wilde bloemen kunnen je veel voordeel opleveren.

Daarnaast hebben wilde bloemen ook geneeskrachtige krachten. Ze bevatten stoffen als etherische olie die een genezende werking hebben op verschillende luchtwegaandoeningen zoals hoesten, verkoudheid en allergieën. Bij hoesten is de geur van de bloemen verwarmend en verzachtend. Bij allergieën kunnen ze helpen om allergische symptomen te verlichten en misselijkheid te verminderen.

Verscheidenheid aan wilde bloemen

Er zijn verschillende soorten wilde bloemen. Hierdoor kun je een tuin creëren met een enorme verscheidenheid aan wilde bloemen die elk hun eigen kleur, geur en structuur hebben. Dit zal je tuin een meer gevarieerd aanzicht geven waardoor het meer interessant is om naar te kijken. Dit geeft je tuin niet alleen meer kleur, maar het maakt je tuin ook een stuk levendiger. De veelkleurigheid van de bloemen zal het algemene uiterlijk van de tuin verbeteren.

Wilde bloemen lokken veel wildlife

Wilde bloemen lokken ook wilde dieren zoals vlinders, bijen en vogels aan, waardoor de biodiversiteit van de tuin toeneemt. De lokkende geur van wilde bloemen en hun kleuren trekken wilde dieren zoals bijen, hommels en vlinders aan. Deze inheemse insecten eten de nectar die in sommige wilde bloemen zitten, hetgeen zorgt voor de reproductie en overleving van sommige soorten wilde bloemen.

Daarnaast trekken wilde bloemen ook vogels aan waardoor je tuin een veel gezelliger wordt. De meeste vogels zijn van nature aangetrokken tot kleurrijke bloemen waardoor ze sneller in je tuin zullen komen als je wilde bloemen hebt.

Wilde bloemen helpen bij ervaren van andere seizoenen

Je tuin met wilde bloemen kan ook helpen om de overgangen tussen de verschillende seizoenen te ervaren en om de tuinseizoenen beter te begrijpen. Wildbloemtuinen helpen ook om ervoor te zorgen dat sommige van die onder belaagde bloemen kunnen vermijden. Zo kan je tuin in de winter, lente, zomer en herfst verschillende kleuren, geuren en textuur hebben.

Bovendien helpen wilde bloemen de omgeving op andere manieren. Heemplanten, die een type wilde bloem zijn, kunnen de grond in de buurt gezond houden. Dit is omdat ze helpen om de kwaliteit van de grond te verbeteren, waardoor bemeste grond weer vruchtbaar kan worden gemaakt voor andere plantensoorten. Bovendien absorberen wilde bloemen ook stikstof uit de lucht, waardoor ze bijdragen aan de luchtkwaliteit.

Hoe maak je een wilde bloementuin?

Om een wilde bloementuin te maken, is het belangrijk om verschillende soorten wilde bloemen te kiezen die passen bij de omgeving en omstandigheden. Afhankelijk van de situatie in je omgeving kun je kiezen voor bloemen die al aanwezig zijn, of je kunt wilde bloemenplanten kopen in een tuincentrum. Hilversumse bloemenmarkt heeft bijvoorbeeld vele soorten wilde bloemen op voorraad.

Als je de bloemen hebt gekozen die je in je tuin wilt hebben, moet je de volgende stappen volgen om de wilde bloementuin te maken:

  • Bereid de grond voor door onkruid te verwijderen, mogelijk onkruidbestrijdingsmiddel te gebruiken en de bodem te bemesten.
  • Bepaal de beste plekken om de wilde bloemen te planten in de tuin.
  • Plant de wilde bloemen volgens de verpakking en volg de aanwijzingen op om te weten hoeveel licht, water en voedingsstoffen ze nodig hebben.
  • Beheer de tuin door het regelmatig opruimen van onkruid en het verwijderen van dode bloemen.

Na deze stappen te hebben voltooid, kun je genieten van je prachtige wilde bloementuin die je hebt gemaakt!

Conclusie

Je tuin met wilde bloemen kan een echte verrijking zijn. Wilde bloemen zijn mooi om naar te kijken, maar haar voordelen gaan veel verder. Ze hebben een helende functie voor je geest en lichaam, ze lokken wilde dieren aan die essentieel zijn voor het voortbestaan van bepaalde soorten wilde bloemen en ze helpen ook bij het ervaren van verschillende seizoenen. Alleen al deze voordelen maken het de moeite waard om het aanplanten van wilde bloemen in je tuin serieus te overwegen.

Plaats een reactie