De voordelen van een tuin met inheemse planten

In Nederland staan vele tuinen vol met exotische planten. Uitbundige bloeiers, waarvan de vele kleuren de tuin een kleurrijke look geven. Helaas zijn deze exotische planten vaak niet de beste keuze voor tuinen. Inheemse planten zijn vaak veel beter geschikt voor een gezonde tuin die meer heeft te bieden. Hieronder staan de voordelen van het gebruik van inheemse planten op een rij.

Het verbetert de biodiversiteit

Inheemse planten hebben zoals gezegd vaak meer te bieden dan exotische soorten. Inheemse plantensoorten hebben de tijd gehad om zich aan te passen aan de bodemgesteldheid, het klimaat en zelfs de omgeving. Ze zijn een stuk beter aangepast aan hun biotoop dan exotische soorten. Dit betekent dat ze gemakkelijker en beter kunnen groeien. Ze bieden ook vaak meer voedingsstoffen en bieden meer schuilplekken aan dieren. Daarnaast zijn sommige plantensoorten alleen in hun eigen omgeving te vinden. Door deze inheemse planten in de tuin te gebruiken, bevorder je dus de biodiversiteit en dat heeft weer een positief effect op het milieu.

Het vermindert gebruik van chemische middelen

Inheemse plantensoorten hoeven minder behandeld te worden met chemische middelen om ze bloeiend en gezond te houden. Er hoeft minder worden gespoten met chemicaliën om schimmelsbestrijding en plagen tegen te gaan. Inheemse plantensoorten zijn zo aangepast aan hun biotoop dat ze beter bestand zijn tegen plagen en schadelijke insecten. En wanneer er toch schadelijke insecten in de tuin verschijnen, zijn er voldoende roofdieren aanwezig die deze bestrijden.

Het verhoogt de waterhuishouding

Inheemse plantensoorten hebben de tijd gehad om zich te kunnen aanpassen aan hun omgeving. Hierdoor staan ze beter bekend als waterspuwers. Oftewel, ze kunnen veel water opvangen en opslaan. Hierdoor hebben planten in je tuin minder water nodig. Met andere woorden, je tuin is veel minder afhankelijk van het irrigeren met kostbaar regenwater.

Het verbetert het uiterlijk van de tuin

Inheemse planten hebben de tijd gehad om zich aan te passen aan hun omgeving. Ze hebben zelfs de tijd gehad om zich aan te passen aan de voorkeuren van mensen. Dit betekent dat ze er vaak geweldig uitzien in tuinen. Vooral in Nederlandse tuinen. De traditionele, inheemse planten geven een tuin een mooi, Nederlands aanzien. Dat is niet alleen gunstig voor je eigen tuin, maar ook voor de tuinen in je buurt. De planten hebben de tijd gehad om te groeien in hun omgeving, waardoor ze vaak veel vitaalder zijn dan exotische soorten. Ze zijn dus langer meegaand in je tuin.

Het helpt om geld te besparen

Inheemse planten hebben de tijd gehad om zich aan te passen aan hun omgeving. Hiermee kunnen de planten minder energie verspillen aan het overleven. Ook hebben ze de tijd gehad om te groeien in hun omgeving, waardoor ze vaak gezonder en sterker zijn. Zo hoeven ze minder chemicaliën te gebruiken voor hun onderhoud. Dit betekent dat je minder geld uit hoeft te geven aan chemicaliën en andere (tuin)producten, wat een positief effect heeft op je portemonnee.

Hoe inheemse planten te gebruiken?

Het gebruiken van inheemse planten is een eenvoudig proces. Om te beginnen, bepaal je wat de omgeving van je tuin is. Kijk vervolgens of er in het gebied plantensoorten te vinden zijn die je in je tuin kunt gebruiken. Denk hierbij ook aan beplanting in het bos, op heidevelden of in bosranden. U kunt ook informatie zoeken over inheemse plantensoorten op sites zoals de Nederlandse Planten Stichting. Op internet vind je ook verschillende lokale kwekers die zich specialiseren in het kweken en verkopen van inheemse planten.

Wanneer je de juiste planten hebt gevonden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze oppotten met aangepaste grondsoorten. Ook moet er regelmatig worden gezaaid en onkruid worden verwijderd. Met de juiste zorg en aandacht kan je tuin zo gezond en dankbaar mogelijk worden met de inheemse planten.

Het versterken van planten

Om ervoor te zorgen dat je inheemse planten gezond en sterk blijven, moeten er wat maatregelen worden genomen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de grond met compost te verrijken. Compost is een zeer goede voedingsbodem voor planten en het helpt ook nog eens om water vast te houden.

Daarnaast moeten er ook maatregelen worden genomen om te voorkomen dat er te veel water bij de planten komt. Wanneer er veel water bij de planten komt, komen er ook algen en andere micro-organismen die de planten kunnen beschadigen. Door de juiste drainage te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je planten gezond blijven.

Het voorkomen van schadelijke insecten en plagen

Schadelijke insecten en plagen zijn een zeer grote zorg voor inheemse planten. Ze kunnen de planten snel beschadigen door de voeding af te nemen. Een goed afweermechanisme tegen deze schadelijke insecten en plagen is om veel verschillende insecten in de tuin te houden. Door meer dieren in de tuin te laten voorkomen, helpt u mee insecten en plagen te voorkomen. Zo komt er een natuurlijke balans tussen de verschillende dieren en voorkomt u schade aan de planten.

Om deze balans te behouden, is het ook belangrijk dat je geen chemicaliën gebruikt. Dit komt omdat sommige chemicaliën een negatieve invloed kunnen hebben op jouw tuinbewoners. Als je chemicaliën gebruikt, kan dit de balans verstoren, wat kan leiden tot meer schade aan de planten.

Conclusie

Inheemse planten hebben de tijd gehad om zich aan te passen aan hun omgeving. Hierdoor bieden ze vaak meer voordeel voor een gezonde tuin. Ze verbeteren de biodiversiteit, verminderen het gebruik van chemische middelen en verbeteren de waterhuishouding. Daarnaast zijn de inheemse planten veel mooier en gezonder dan exotische soorten. Ten slotte helpen ze om geld te besparen door ze minder vaak te hoeven behandelen met chemicaliën. Met de juiste zorg en aandacht voor de inheemse plantensoorten in je tuin, kun je ervoor zorgen dat je tuin gezond en vitaal blijft.

Plaats een reactie